Cowboyhatt

Cowboyhattar är en populär typ av hatt som härstammar från 1800-talets USA där den först bars av guldgrävare i Colorado. Denna hatt har inte bara blivit populär tack vare sin ikoniska status bland amerikaner, utan har även spridits till  att det är en väldigt praktiskt hatt som tål mycket. Cowboyhatten skyddar bra mot sol, vind och alla former av hårt väder. De första cowboyhattarna tillverkades av bäverskinn vilket även gjorde att de var vattentäta.

Idag kopplar vi kanske mest cowboyhatten till rodeoryttare i de amerikanska sydstaterna, men hatten används faktiskt på en mängd olika platser i USA och resten av världen. Tack vare att hatten fungerar så bra i skogen och vildmarken så bär den kanadensiska bergspoliser cowboyhattar från Stetson tillsammans med sina traditionella röda uniformer. Den amerikanska armén bär också cowboyhattar vid högtidliga cermonier. Ronald Reagan och båda presidenterna George Bush är andra kända användare av cowboyhatten.

Cowboyhattens historia

Cowboyhatt på väggHistorien om cowboyhatten börjar år 1830 då John Batterson Stetson föddes i New Jersey. Eftersom John var son till en hattmakare hade han redan som ungdom lärt sig tillverka flera olika sorters hattar. Men i sin jakt på den amerikanska drömmen och riktiga rikedomar så begav han sig i vuxen ålder till Colorado för att vaska guld. Men istället för att hitta guldklimpar började John tillverka hattar åt sina guldgrävarkollegor. Hattarna gjordes av filt vilket gav ett gott skydd från både sol och vind. Tack hattarnas täta väv så var hattarna också vattentäta vilket gjorde att de kunde användas som kärl för att bära vatten.

Johns hattar blev kända som Stetsonhattar och nådde större och större popularitet bland både guldgrävare och cowboys, men eftersom han tillverkade dem för hand kunde bara sälja ett begränsat antal av dem. Därför återvände John till sina hemtrakter år 1865 för att börja masstillverka hattarna. Han startade företaget John B. Stetson och byggde världens största hattfabrik som år 1885 tillverkade hela två miljoner hattar per år. Vid slutet av 1800-talet hade Stetsons hattar blivit populära bland både yrkesmän i vildmarken och kändisar på Los Angeles gator. Hatten var populär bland många av dåtidens westernkändisar, blanda annat Buffalo Bill och Annie Oakley, vilket höjde hattens status.

John dog år 1906, men hans fabrik och företaget John B. Stetson fortsatte att tillverka sin hattar. De utvecklade även nya modeller, bland annat den berömda ten gallon hat, som var en större variant av den traditionella Stetsonhatten. Företaget finns än i dag och tillverkar fortfarande sina hattar i USA.

Att köpa en cowboyhatt

Om du vill köpa en cowboyhatt gör du det bästa på nätet. Där hittar man de största utbuden och de lägsta priserna som små lokala hatthandlare inte kommer nära. Det finns gott om svenska nätbutiker som köper in hattar från amerikanska tillverkare, främst från Stetson, vilket gör att du slipper betala dyra fraktkostnader och eventuella tullavgifter om du vill ha en äkta cowboyhatt av kvalité. Om du är ute efter en riktigt filt- eller skinnhatt bör du undvika att köpa hattar som hattar som kostar mindre än fyra- eller femkronor då de troligtvis är gjorda av falska material eller är asiatiska kopior.

Här är fyra populära svenska hattbutiker på nätet: